Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Mout roken

Sommigen mensen roken een sigaret, anderen roken een paling, weer anderen roken vlees maar ik rook mout.

Vandaag heb ik weer eens een experimentje gedaan in navolging van anderen: het roken van mout. Waarom zou je mout gaan roken? Om er een rauchbier van te maken! Het roken geeft een hele specifieke geur en smaak aan de mout waarvan ik hoop dat het in bier terecht gaat komen dat ik van deze mout ga brouwen.

Hoe gaat het in z'n werk? Ik heb het op een ordinaire barbeque gedaan waar je zowel van onderen als van boven de luchtstroom kunt instellen. Eerst maak je de barbeque aan met wat kooltjes een aanmaakblokjes. Ondertussen heb ik wat eikenhoutsnippers (medum toast) laten wellen in water (gedurende een uur). Ook heb ik een hoeveelheid basismout (voor de kenners pilsmout) gedurende 20 minuten laten bevochtigen in water.

Op het moment dat de kooltjes zijn uitgebrand en gloeien heb ik de uitgelekte houtsnippers (ongeveer 250 gr) op de hete kolen gestrooid. Op het moment dat het hout op de kolen komt, vindt er een hele sterke rookontwikkeling plaats. Daarna heb ik een metalen rooster op de hete kolen en hout geplaatst. Hierop heb ik de bevochtigde mout geplaatst. Deze zit in een snelkookpanmandje met een geperforeerde bodem. In totaal heb ik zo'n 700 gram mout geplaatst. De hoogte van de mout in het mandje is ongeveer 6 cm.

Daarna snel de deksel op de barbeque geplaatst en het geheel goed laten stomen en rook laten ontwikkelen. Nou, dat rookontwikkelen gaat heel goed. Uit alle kieren een gaten komt er rook en een rookworstgeur uit de barbeque. Na 30 minuten is de rookontwikkeling op z'n hevigst. De temperatuur midden in de mout loopt op tot zo'n 95 grC terwijl er ook een lichte verbranding op de bodem plaatsvind. Ik hoef in ieder geval geen chocomout toe te voegen voor de kleur!

Na ongeveer een uur roken lijkt de gerookte mout redelijk droog te zijn en heb ik het van de barbeque verwijderd.

Nu laat ik de rookmout een weekje uitluchten om het scherpste er af te halen en dan ga ik hier een lekker rookbiertje van maken. Lekker voor bij de kaas!

rookmout01

eikenhoutsnippers in water

rookmout02

snelkookpanmandje

rookmout03

snelkookpanmandje met pilsmout

rookmout04

barbeque

rookmout05

mout weken

bbq opwarmen

rookmout08

hout toegevoegd

rookmout09

rookmout10

roken en stomen maar

rookmout11

sorry buurvrouw voor de was

rookmout12

even omroeren

rookmout13

maximale temperatuur was ongeveer 110 grC