Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Malle Yankee gebrouwen

wk25_malleyankee_logoVandaag is er weer een nieuw brouwsel gemaakt - de Malle Yankee!

De Malle Yankee is een zogenaamde American Pale Ale (APA). Deze APA's worden gekenmerkt door een sterke citrus/grapefruit achtige geur, een bittere -zoete smaak met veel esters en in de nasmaak fruitig, marmelade-achtig. Deze eigenschappen worden vooral veroorzaakt door de gebruikte hoppen welke doorgaans C-hoppen zijn (Cascade, Columbus, Chinook, Centennial). Dit brouwsel is gemaakt met Magnum als bitterhop en Cascade als aromahop. Om de bitterheid nog wat sterker aan te zetten heb ik gebruik gemaakt van toevoeging van gips. De calcium en de sulfaten zorgen ervoor dat het geheel nog iets bitterder wordt.

De term Yankee lijkt nu voldoende verklaard. Maar waarom is dit een malle Yankee? Dit komt doordat dit brouwsel wordt vergist met de Westmalle gist (Wyeast 3787) welke ik in een eerder brouwsel ook heb gebruikt voor m'n Westmalle kloon. Ik heb het depot van het vorige brouwsel genomen en hier de nieuwe wort opgebracht.

Meer gegevens over dit brouwsel kun je hier vinden.

En dan nog een paar fotootjes:

hopkoken_4_klein  Begin van het hopkoken. Er drijft al 1 hopbel in de pan welke van de nieuwe oogst is

hoppellets_cascade_klein Een schaaltje met Cascade hoppellets welke in 3 stappen zijn toegevoegd. Dit is het aromahop voor dit brouwsel.

hopkokeneind_klein Na 90 minuten koken is er zo'n 5 liter wort verdampt

hopfilter_klein Hier is het hopfilter geplaatst in de pan na het hopkoken en whirlpooling. Het filter is een simpele slangbewapening. Het wort wordt door een wortkoeler geleid.

hopfilteren_klein Een kijkje in de pan tijdens het hopfilteren. Je kunt goed zien dat door het whirlpoolen alle hop en eiwitten midden in de pan liggen. Het wort wordt aan de zijkant opgezogen.

wortkoeler_klein Een close-up van de tegenstroom wortkoeler. Er gaat rechts heldere wort van 85 graden C in en er komt links troebele wort op 22 graden C uit. Er wordt gekoeld in tegenstroom met kraanwater.

sgmeting_klein En hier is het om te doen: 16 liter wort met een soortelijk gewicht van 1061 gr/dm3. Als de gist goed z'n werk doet levert dit ongeveer 6,2% alcohol.

gistingsemmer_klein Na beluchten van het wort en toevoegen van de giststarter staat dit biertje tevreden te bubbelen in een badje met water dat op temperatuur wordt gehouden met een inhangthermostaatje.