Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

ONK 2009

Gisteren ben ik op het Open Nederlands Kampioenschap bierbrouwen (ONK2009) geweest. Dit jaar werd het festijn gehouden bij brouwerij de Koningshoeven te Berkel-Enschot (LaTrappe). Het was weer een gezellig samenzijn van een heleboel hobbybrouwers - dat betekent de hele middag ouwehoeren over bier.

Tijdens dit ONK2009 worden ook de prijswinnaars bekend gemaakt van het kampioenschap. In totaal waren er zo'n 470 bieren ingestuurd waarvan er vier van mij waren. Helaas viel ik niet in prijzen maar heb wel nuttige feedback op de bieren ontvangen. De bieren worden gekeurd op basis van het type waarvoor je ze hebt opgegeven. Je krijgt dus een beoordeling of ze aan die stijl voldoen, niet zozeer of het bier ook lekker is (hoewel één en ander natuurlijk wel gekoppeld is).

wk32-weizen_logoWitte Trappist: 67 punten - Het uiterlijk e.d. werden goed beoordeeld maar de smaak vond men teveel afwijkend van de witte trappist. De smaak zou te veel gekookte groente in zich hebben (DMS).

wk30_sergeantD_logoSergeant D (Quadrupel); 64 punten - Dit viel een beetje tegen. Ik had hier meer van verwacht. de body was goed met een mooie caramel smaak. Men vond de bitterheid echter te sterk waardoor deze wat wrang bitter zou overkomen. Misschien had ik dit bier als een Russian Imperial Stout moeten insturen. Men adviseert me minder hop en een wat mildere hopsoort te gebruiken. Nu zat er Northern Brewer en Goldings hop in

wk28_zwartekraai_logoDe Zwarte Kraai (Brown Porter): 64 punten - Een goed smakend bier waarvan de geur een beetje muffig en zwavelig zou zijn. Het advies is versere grondstoffen te gebruiken en wat langer te koken. Daanraast zou het recept iets te veel gebrande mout hebben. Ik had deze waarschijlijk beter kunnen insturen als een Stout. Ikzelf vind dit bier namelijke erg lekker.

wk24_antioxy_logoCacoa-bosbes Porter (vrij klasse): 79 punten - Een bier met een mooie schuimkraag en een mooie complexe, fijne geur met nogal wat confronterende smaken - complex. Met vond het wat wrang in de nasmaak wat waarschijnlijk komt door het wat rinse karakter door de bosbessen. Gelukkig heb ik na de keuring weer wat van deze bieren mee naar huis gekregen.

Al met al geen supergoede scores maar wel beoordelingen waar ik het mee eens ben.