Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

IMBY - Tuinhop bier

Vandaag heb ik weer lekker in de keuken staan brouwen. Het bier dat op het programma stond was een bier dat is gehopt met de hop dat uit eigen tuin komt. Dus dit is geen NIMBY-bier maar een echt IMBY-bier.wk26_imby_logo

Na de eerste oogst had ik zo'n 200 gram gedroogde hop maar nadien zijn de kleine hopbellen die ik laten hangen zo mooi gegroeid en zoveel mooie gele lupuline korrels in de bellen geproduceerd dat ik gisteren de resterende bellen geplukt heb en deze vers in dit bier heb gebruikt.

Het soort bier is een Belgische Pale Ale, dus een redelijk toegankelijk biertje. De moutstort bestaat uit pale mout als basis, munich mout voor een beetje moutigheid, biscuit mout voor een beetje toastkarakter en wat caramout voor een beetje body. Daarnaast heb ik nog een beetje palmsuiker gebruikt. Suikers geven belgische bieren vaak een geurig aroma. Als gist heb ik de Chimay gist gebruikt.

Het volledige recept kun je hier bekijken en hier kun je de discussie over dit bier volgen.

En de hop komt dus uit eigen tuin. Ik heb in totaal zo'n 500 gram verse hop gebruikt welke op verschillende momenten is toegevoegd. Normaal voeg je hop toe tijdens de verschillende stadia tijdens het koken maar nu heb ik als experiment ook wat hop toegevoegd tijdens het maischen en spoelen met het doel om nog meer hoparoma te krijgen.

Hier nog wat foto's:

maischhop De hop voor het toevoegen

zwemmende_maischop De hop tijdens het maischen

drooggevallen hop De hop na het spoelen.