Je kunt een proefnotitie per bier achterlaten door eerst het betreffende bier te selecteren (gebruik eventueel de zoekfunctie)

Speidel Brouwsessie

Sinds april 2015 brouw ik met de Speidel Braumeister in plaats van de potten en pannen set-up. Aan de brouwprincipes is  niets veranderd wel aan het bling-bling gehalte.

Hieronder een beeldverslag van een brouwsessie met de Speidel Braumeister.

001 Ingredienten 002 Ingredienten

Dit zijn de ingredieten voor een Belgisch type bier. In dit geval een beetje zout, een geroosterde gerstextract, suiker, koriander en wat hop. De grote fles bevat zo'n 500 ml gistslurrie uit een eerder brouwsel. Als ik met een nieuw bier start dan kweek ik de gist vaak zelf op. Dat kan uit een flesje commercieel bier maar ook uit een zuivere gist van Wyeast. Hoe dat opkweken van een gist gaat kun je hier zien.

003 Ingredienten  02 Schroten  03 Schrootsel

Dit brouwsel bevat een zestal verschillende mouten. Na het afwegen worden deze mouten bevochtigd met zo'n 1,5% water en wordt het geschroot met deze gemotoriseerde walsmolen. Door het nat te schroten blijft het kaf mooi intact en valt het meellichaam van de korrel uiteen. Een intacte kaf levert een betere smaak en betere filtratieeigenschappen.

 04 Maischen  05 Maischen 2  06 Filtreren 07 Hop koken

Nadat het geschrootte mout in de binnencylinder van de Speidel is gestort wordt er een temperatuur - tijd programma doorlopen waarbij het zetmeel wordt omgezet in vergistbare suikers. Aan het eind van dit maischproces is de vloeistof (wort) mooi helder geworden. Door de binnenste moutkorf op te tillen loopt het laatste wort ook uit de mout en kan er eventueel nog gespoeld worden met een beetje warm water. Hierna wordt het wort verhit tot kooktemperatuur en wordt er op verschillende moment hop toegevoegd om het bier bitterheid en hoparoma te geven. Na het hopkoken wordt de hopzak verwijderd en wordt het wort gekoeld via een koelspiraal waar koud water doorheen loopt.

08 Koelen  09 Naar gistvat  10 Resultaat  

Nadat het wort tot 20°C is gekoeld wordt het wort via het aftapkraantje afgevuld in een steriel gistvat. In dit geval iets meer dan 16 liter donker wort. Hieraan wordt een berekende hoeveelheid gistslurrie toegevoegd (in dit geval zo'n 350 ml).

  Vergisten 2  15 Hevelen bij bottelen 16 Bottelen  17 Eind sg

De vergisting wordt uitgevoerd in een door een computer aangestuurde koelkast. In de koelkast zit ook een lamp en een paar ventilatoren. Door middel van TControl hardware / software kan elk willekeurig temperatuurprofiel worden opgelegd. Tevens kan met een koolzuurmeting via het waterslot gemeten worden hoeveel koolzuur is geproduceerd. Hiermee kan een inschatting worden gemaakt hoever de vergisting is en wanneer er overgeheveld of gebotteld kan worden. Ondertussen wordt het jongbier nog een keer naar een mandfles overgeheveld om dode gistcellen en eiwitten kwijt te raken. Als het bier klaar is wordt het gebotteld. Na het bottelen wordt het bier hervergist in de een gistkast om koolzuur druk in de flesjes te krijgen.

 18 Proost

Kloek, kloek, kloek en gezondheid!